Foiling Balaton – Balatonföldvár 2019. Október 5-6.

  • 2019.10.04.
1024 599 Foiling Balaton

2019 október első hétvégéjén a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet ad otthont hazánk első „foiler” találkozójának. Ezen hajók, szörfök és kite szörfök közös tulajdonsága, hogy egy a víz alatt található szárny segítségével képesek a víz szintje fölé kiemelkedni és úgy suhanni. A rendezvényen nem csak bemutatkozik a Balaton szinte összes szárnyaló közlekedési eszköz típusa, de össze is méri a tudását egymással. Egy biztos, ilyet még nem látott a balatoni vitorlázó társadalom.

 A „Foiling Balaton” rendezvény keretein belül a szervezők nem titkolt célja az, hogy a világban egyre népszerűbb foil tevékenységet bemutassák a sportág hazai kedvelőinek egy hangulatos hétvégi rendezvény keretein belül. Az ötlet Lovas Zsolt és Nagy R Attila közös agyszüleménye, melyhez lelkesen csatlakozott a többi szárnyaló flotta meghatározó személyisége is.

Az avatatlan szemeknek igen szokatlan hajózási forma az utóbbi években rohamosan terjedt el a nemzetközi vizeken Gyakorlatilag a legkisebb 3 méter körüli vitorlásoktól a 20 méteres földkerülésre tervezett hajókig  mindenhol alkalmazzák már ezt a technológiát. Naná, hogy a Balaton sem maradhatott ki az újításokból.

A hazai szárnyaló sportolók többsége eddig önszerveződött, azonban most – külföldi példákat is alapul véve – baráti találkozó keretében mutatják meg egymásnak és az érdeklődőknek saját felszereléseiket annak érdekében, hogy népszerűsítsék ezt a fajta vitorlázást.

Az innovatív találkozónak a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet csapata ad otthont, akiknek nem titkolt célja, hogy összehozza a Balatonon foilerező vitorlás, szörfös, kiteos sportolókat és a rajongókat, az érdeklődőket. A vízi szervezés koordinátora nem más, mint Majthényi Szabolcs, aki éppen itt Balatonföldváron szerezte meg hatodik Európa Bajnoki címét Repülő Hollandi (FD) osztályban, Domokos Andrással a fedélzeten.

A nagyobb látványosság kedvéért a hajók egy közös pályán fognak körözni, egyszerre rajtolva, így összemérve tudásukat, sebességüket. Megfelelő időjárási viszonyok esetén ráadás túrafutam lebonyolítására is sor kerülhet.

A szervezők – az előzetes jelentkezések alapján – több mint 20 hajóra számítanak a hétvégén, melyek között megtalálhatóak az egytestű hajók éppen úgy, mint a katamaránok, trimaránok, szörfök és kiteok is.

A külső szemlélők a partról követhetik majd az eseményeket, illetve a bátrabbak akár ki is próbálhatják a suhanó bárkákat. A futamok után természetesen lehetőség van kötetlen beszélgetés keretében mindent megtudni az adott hajókról. Az otthonmaradó hozzátartozók sem maradnak le az eredményekről, hiszen a megmérettetést a Kwindoo nyomkövető rendszere támogatja.

A résztvevők között ott lesz a Virág Flóra – Molnár Dávid, Nacra 17-es olimpiai aspiráns katamarános párosunk, illetve Horányi-Névy András, aki nem rég javította meg a Kenese-Keszthely rekordot. Természetesen nem maradhat az eseménytől távol Szamódy Tamás sem, aki a Waszp világbajnokságon ért el ötödik helyezést.

Az alábbi hajóosztályok tekinthetőek meg Balatonföldváron:

  • Moth
  • Waszp
  • Windfoil
  • KiteFoil
  • Nacra 17
  • Nacra 20
  • Ventilo 28
  • Hungarian Silence Foil Trimatán

A rendezvény szombaton reggel 9-órától kezdődik és vasárnap 16 óráig tart. A bemutatók, gyorsasági és pálya megmérettetések az időjárás függvényében kerülnek kialakításra. A repülő bárkákat széliránytól függően a balatonföldvári mólóról is meg lehet tekinteni, illetve a Kwindoo magyar nyomkövető rendszeren keresztül is.

A rendezvény hivatalos oldala:

https://foilingbalaton.hu/

A rendezvény hivatalos közösségi oldala:

https://www.facebook.com/foilingbalaton/

A rendezvény beharangozó kisfilmje:

https://foilingbalaton.hu/foiling-balaton-teaser-video/

Kapcsolat: